cropped-Favicon-512x512-1.png

Linkbuilding

Over Linkbuilding

Linkbuilding: wat is het en wat zijn de voordelen in 2022?

Linkbuilding is het plaatsen of verkrijgen van kwalitatieve links naar een website, waardoor zoekmachines zoals Google deze website hoger waardeert in de zoekresultaten. Hoe meer betrouwbare websites er naar jouw website linken, hoe beter.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het doelbewust verkrijgen van inkomende vermeldingen ”backlinks” om zo de autoriteit van je website in de ogen van zoekmachines te verhogen. Dat wil zeggen dat er dus vanaf andere websites een linkje geplaatst wordt naar jouw website of pagina. Het vergaren van deze backlinks kan op veel verschillende manieren die dan ook verschillende waarde kennen. Doordat je een linkje plaatst op een andere website naar je eigen website stroomt er een stukje autoriteit, ook wel ”linkjuice” naar jouw website toe. Het hoger de autoriteit van de website is waar je het linkje naar jouw website plaatst hoe beter. Daarnaast is het van belang dat de website of pagina waarop je dit linkje plaatst ook relevantie heeft met jouw website.

Linkbuilding kan overigens ook intern toegepast worden op zonder tussenkomst van externe partijen en websites, dit noemen we ook wel intern linking.

Is linkbuilding nog steeds belangrijk?

De vraag of linkbuilding nog steeds belangrijk is of zelfs werkt is een vraag die wij vrij regelmatig krijgen. Dit vinden wij soms een vreemde, maar wel begrijpelijke vraag. Er gaan online allerlei verhalen te ronde dat linkbuilding niet ”meer” zou werken of dat het zelfs verboden zou zijn door Google. We kunnen hier heel kort in zijn ”linkbuilding werkt vandaag de dag nog steeds!”. 

Sterker, het heeft een flinke invloed op de resultaten in de zoekmachines. Bekijk maar eens het linkprofiel van alle top scorende website in de zoekresultaten. Je zult in een vrijwel alleen maar websites vinden die proactief bezig zijn met het verkrijgen van backlinks, linkbuilding dus. Linkbuilding is dan ook nog steeds een belangrijke ranking factor voor vrijwel alle zoekmachines. Zoekmachine gebruiken inkomende linkjes dus nog steeds bij het indelen van hun resultaten. Doe je hier niet aan mee, dan zal je concurrent hier van profiteren.

Door de jaren heen proberen zoekmachines de ranking factoren wel zo aan te passen dat de invloed van linkbuilding minder is geworden. Dit ten goede van de resultaten in de zoekmachines volgens ons. Het is dan ook erg belangrijk om ook je website zelf goed en bezoeker vriendelijk in te richten. Alleen met linkbuilding red je het dus ook niet. Content, techniek en gebruiksvriendelijkheid is ook zeer belangrijk bij het behalen van top posities in de zoekmachines!

Voordat je begint

Voordat je begint met linkbuilden is het goed om een aantal dingen te weten. Zo is het belangrijk dat de backlinks (links op andere sites naar jouw site) die je plaatst of aanvraagt wel op sites staan die relevant zijn voor je website. Als je een link plaatst op een site die niks met jouw business te maken heeft, zal Google hier nauwelijks tot geen waarde aan toekennen. Het kan zelfs zo zijn dat er aan deze link een negatieve waarde wordt toegekend, waardoor u daalt in de zoekresultaten. 

Waarde van een site bepalen

Het is dus belangrijk dat je voordat je een link plaatst eerst kijkt of een bedrijf wel relevant genoeg is. Bevindt het bedrijf zich in dezelfde branche, verzorgen ze soortgelijke diensten? Is het een duidelijke, overzichtelijke site, is het een site die veel bezocht wordt en heeft de site een goede reputatie? Dan is het een goede website om een link op te plaatsen.

Link aanmelden op startpagina's

Het is het makkelijkst om als eerste één of meerdere startpagina’s op te zoeken die relevant zijn voor jouw branche en hier jouw site aan te melden. De beste internetgids om je site bij aan te melden is www.startpagina.nl. Dit is een website met een hoge waardering van Google en dit zal een positieve invloed hebben op de waarde van je link. Een site als www.startkabel.nl is minder waardevol. Het is een internetgids die veel minder wordt gebruikt, minder overzichtelijk is en ook minder hoog wordt gewaardeerd door Google.

Belangrijk: Linktekst

Het is belangrijk te weten dat Google de tekst van de link gebruikt om te bepalen waar de pagina waarheen wordt gelinkt over gaat. Klik hier is dus geen goede link, want Google zal denken dat de pagina die er achter ligt zal gaan over “klik hier”. “Klik hier voor linkbuilding tips” is duidelijk voor Google.

Hierbij geldt ook weer: Overdrijf niet! Als bijna al je links dezelfde linktekst bevatten heeft Google door dat je de boel probeert te manipuleren….en gooien ze je uit de zoekresultaten!

Aanmelden?

We hebben een rijtje met websites voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

Backlinks

Deze links zijn voor het laatst gecontroleer in februari 2022

Wat we doen

Wij maken:
websites, webshops en verzorgen online marketing.

Blue Bubbles is hét online bureau in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch.

Websites

Wij maken websites in WordPress.

Webshops

Wij maken WooCommerce webshops

Online Marketing

Wij verzorgen al je online marketing activiteiten

SEO

Wij optimaliseren je site zodat je gevonden wordt.

Vragen?

Bel of mail ons.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Hallo, welkom bij Blue Bubbles. Waarmee kunnen we je helpen?