cropped-Favicon-512x512-1.png

Voice Assistent – superhandig!

Delen

Voice: gebruikers spreken meer

Voice is zo’n trend die niet van de ene op de andere dag een totale verandering ontketent, maar wel structureel blijft ontwikkelen. Juist door het gebruik van kunstmatige intelligentie is spraaktechnologie steeds beter in staat te begrijpen wat je nu echt zegt én daadwerkelijk bedoelt.

Zelf vind ik het superhandig. Ik hoef niet meer met mijn grote vingers op een klein toetsenbordje te tikken en in de auto activeer ik met éé druk op de knop de voiceassistentie die vervolgens alles voor me doet. Afspraken inplannen, bellen, navigeren, noem het maar op

Doordat het meer en meer wordt gebruikt, neemt de snelheid van verbetering snel toe en komt voice daarmee in potentie in een enorme versnelling terecht. Het is niet voor niets dat voice bij bedrijven als Google, Amazon en Apple bovenaan de agenda staat. De huidige cijfers zijn al behoorlijk indrukwekkend te noemen:

  • De Google Assistant kent inmiddels al meer dan 500 miljoen(!) gebruikers over de hele wereld.
  • De Google Assistant is momenteel al ingebouwd bij meer dan 1 miljard devices.
  • Voice is vooral onder tieners populair. Zij groeien er simpelweg mee op. Meer dan 55% (!) van de tieners maakt dagelijks gebruik van voice search.
  • 11,5% van de eigenaren van een smart speaker gebruikt deze minstens één keer per maand om ook een transactie uit te voeren.
  • Volgens het National Center for Voice and Speech in de VS spreken mensen gemiddeld 150 woorden per minuut en typen zij er gemiddeld zo’n 40 per minuut.
  • Gemiddeld genomen zijn de zoekopdrachten via voice search dan ook een stuk langer.
  • Google Assistant is momenteel al beschikbaar in 30 talen, in meer dan 90 landen over de hele wereld.
  • Boodschappen blijken erg populair bij voice-aankopen. Meer dan 20% van alle aankopen via voice bestaat nu uit boodschappen.
  • Er worden via voice tot nu toe vooral veel open vragen gesteld (hoe, wat en waar).

Google en Amazon op scherp

Voice zet alle tech-giganten op scherp. Google en Amazon bevinden zich in een perfecte positie om leidend te worden op het gebied van voice. Door de grote hoeveelheid data die zij al binnenhalen en weten te verwerken, wordt hun technologie vrijwel automatisch dagelijks een beetje slimmer en accurater. Doordat het slimmer en vooral accurater wordt, zullen meer mensen het gaan gebruiken. Een winnend vliegwiel.

Niet onbelangrijk is het gegeven dat het businessmodel van één van de meest waardevolle bedrijven in de wereld (Google) tegenwoordig stoelt op de verkoop van kliks. De miljarden op de jaarrekening zijn vooral een resultaat van de vele miljoenen bezoekers die Google dagelijks door weet te sturen naar bedrijven over de hele wereld.

Met voice zal dat businessmodel evolueren. Google verdient dan wellicht niet langer op een klik, maar bijvoorbeeld op basis van een percentage over iedere aankoop. Voor adverteerders liggen daar vanzelfsprekend zowel uitdagingen als kansen. Dat onderstreept het belang om hiermee te experimenteren, zodat je als adverteerder voorop kunt lopen in deze ontwikkeling.

Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!

Vragen of opmerkingen over een artikel?

Laat het ons weten.

Open chat
Hallo, welkom bij Blue Bubbles. Waarmee kunnen we je helpen?