cropped-Favicon-512x512-1.png

Wat is Search Engine Advertising (SEA) en wat kun je ermee?

Delen

SEA staat voor Search Engine Advertising, ofwel zoekmachine-adverteren. Hierbij betaal je voor het plaatsen van een advertentie in de zoekmachines van bijvoorbeeld Google of Bing.

Het voordeel aan betaald adverteren is dat je de advertentie aan bepaalde zoekwoorden kunt koppelen, maar ook aan een bepaalde regio of netwerk. Het adverteren is erg doelgroepgericht, waardoor je dus veel vaker bezoekers op je website krijgt die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw product.

Je kunt het vergelijken met het adverteren in een tijdschrift. Als je onderdelen voor computer verkoopt, dan heeft het niet veel zin om te adverteren in een modeblad. Adverteer je juist in een computerblad, dan bereik je je doelgroep veel beter. 

Concreet: als iemand ‘grijze wollen trui’ intikt in Google, dan verschijnt jouw advertentie niet. Zoeken ze op woorden zoals ‘nieuwe computer’ of ‘beeldscherm’, dan verschijnt jouw website wel.

Wat is het doel van Search Engine Advertising (SEA)?

Bij betaald adverteren,  krijgt jouw website voorrang bij de zoekmachines. Je website staat sneller bovenaan en de kans is veel groter dat er meer mensen op de website klikken en deze bezoeken. 

Het maakt nogal een verschil of je bij Google op de eerste pagina of op de derde pagina staat. De meeste mensen kiezen een link die op de eerste pagina staat. Staat jouw website op de derde pagina bij Google? Dan zal hij veel minder snel aangeklikt worden.

Het doel van SEA is dus eenvoudig: bovenaan in de zoekresultaten komen te staan!

Google Ads (voorheen Google Adwords) is de meest populaire optie om betaald te adverteren. De meeste mensen maken namelijk gebruik van Google.

Google plaatst  betaalde advertenties bovenaan de pagina en rechts naast de zoekresultaten.

Het meest gebruikte systeem is het CPC systeem, ook wel Cost-per-Click genoemd. Dit betekent dat je Google niet betaalt om je advertentie te laten zien, maar je betaalt pas op het moment dat iemand daadwerkelijk op de link naar je website klikt. Google biedt ook andere vormen van adverteren aan maar daar gaan we in dit artikel niet op in. 

Kosten

De kosten voor Google Ads zijn soms lastig in te schatten. Dit komt doordat de woorden ‘geveild’ worden door Google. Jij biedt een bepaald bedrag voor een woord, de concurrentie een ander bedrag. Je kunt echter niet van elkaar zien wie er hoeveel biedt. Dus een woord kan € 0,20 kosten maar ook € 5,-. Daarnaast zijn populaire woorden altijd duurder. Simpel gezegd: de hoogste bieder krijgt de beste plek.

Om de kosten in de hand te houden, maakt Google gebruik van een dagbudget.

Dagbudget voor Search Engine Advertising

Om te voorkomen dat je kosten snel stijgen, stel je een dagelijks budget in.  Zo heb je altijd controle over het bedrag dat je per dag aan SEA kwijt bent.

Wat je uiteindelijk  betaalt voor een klik weet je pas achteraf. Google gebruikt namelijk een complex algoritme om te bepalen welke advertentie, waar getoond wordt.

Hoeveel je maximaal per click wilt betalen, kun je ook instelllen.

Het instellen van je Google Ads Account

Het instellen van je Google Ads account kan best een lastige klus zijn en je moet weten wat je wel en niet moet instellen. Ga je op het algemene advies van Google af, dan betaal je al snel te veel voor een zoekwoord.

Laat je je campagne inrichten door iemand die weet wat hij doet, dan kan dit zélfs op korte termijn erg veel geld besparen! Zorg er ook altijd voor dat je meteen een Google Analytics account koppelt aan je webpagina zodat je inzicht krijgt in wie je bezoekers zijn en wat ze doen op je website.

Heb je hulp nodig bij het opzetten van Google Ads campagnes of Google Analytics? Wij kunnen je daarbij helpen

Vragen of opmerkingen over een artikel?

Laat het ons weten.

Open chat
Hallo, welkom bij Blue Bubbles. Waarmee kunnen we je helpen?